US сенаторите отложиха гласуването за удар в Сирия

DenNews.bg
10.09.2013
размер на текста:

За месец неодобрението за военна намеса в Сирия е нараснало с 10% и вече 63% от американците са против.

Гласуването за военна намеса в Сирия, което трябваше да бъде на дневен ред в американския Сенат в сряда, беше отложено. Промяната настъпи, след като президентът Барак Обама определи руското предложение за решаване на конфликта като "потенциално позитивно". Москва предлага химическият арсенал на Сирия да бъде поставен под международен контрол.
Не мисля, че има нужда да гласуваме бързо. Преди това трябва да дадем възможност на президента да говори пред стоте сенатори и американската нация. Това заяви водачът на мнозинството в Сената демократът Хари Рийд. Той все пак защити позицията на Обама.
Въпреки отлагането на вота засега подкрепата в Конгреса за военен удар е относително слаба. Над 230 от общо 433 членове в Камарата на представителите са против или са склонни да гласуват против предложението на Обама.
"Един от най-важните въпроси е как предложената военна офанзива ще бъде възприета от Иран", коментира Дан Коутс, сенатор от Индиана.
Обама предлага ограничен удар в Сирия, но президентът не можа да обещае реализацията му.
Засега руското предложение отваря пауза в намеренията на Белия дом от което бунтовниците не са доволни.
Освен телевизионни интервюта, американският президент ще напрови и специално обръщение, за да спечели подкрепа. Скорошно проучване обаче показва, че противниците на военния удар в Щатите са се увеличили с 10 процента - от 53 на сто през август на 63 на сто през септември.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети