35-има от Бобов дол, участвали в акцията в Ораново, в списъка за държавни награди

По около 120 часа са прекарали в адски условия под земята спасителите от „Въгледобив”, ръководството им благодари за мъжеството и професионализма

DenNews.bg
07.08.2013
размер на текста:

35-има минни спасители от минната спасителна служба към „Въгледобив”-Бобов дол ще получат държавни премии за особени заслуги по време на 18-дневната тежка акция в издирването на затупаните в рудник „Ораново” миньори.
На заседанието си днес правителството реши да награди всички 218 души, персонал на „Ораново” и външни спасители, които участваха в акцията след срутването на 16 юли, за проявена лична доблест при изпълнение на обществения и гражданския им дълг.
Инцидентът отне живота на четирима миньори, двама бяха намерени затрупани още в първите часове след срутването, други двама бяха открити мъртви под тонове кал, скална маса и въглища на 18-ия ден. Един миньор бе покосен от инфаркт по време на спасителната акция.
Сумата, която ще бъде отпусната от правителство е 99 750 лв., което означава, че всеки от спасителите ще получи премия от около 450 лв.
С друго решение от днес правителството отпусна по 10 000 лв. еднократна финансова помощ на законните наследници на починалите при и по повод инцидента в рудник „Ораново” Николай Михайлов, Иван Лазаров и Асен Грънчаров. Еднократна помощ по-рано получиха и семействата на Асен Стойнев и Христо Младенов.
Държавните парични награди и еднократната финансова помощ ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане.

По около 120 часа в адски условия под земята са прекарали спасителите от Бобов дол в Ораново

Това показват разчетите на ръководството. Минната служба на „Въгледобив” почти постоянно е поддържала по два екипа от по четирима души на мястото на трагедията. 35-има от всички 55 спасители в бобовдолската служба са дали смени в „Ораново”.
В момента ръководството изготвя протокол за заплащането на положения от тях извънреден труд, който ще бъде представен на ръководството на „Ораново”.
Рудник „Ораново” не разполага с професионален спасителна служба-по закон може да поддържа само доброволчески отряд, тъй като е участък. Затова и рудникът край Симитли има договор със спасителната служба в Бобов дол.
Инвестиции от близо 200 000 лв. са направени през последните 6 месеца в спасителната служба в Бобов дол за нова апаратура и екипировка, отбеляза пред dennews.bg заместник-директорът на мината Георги Райнов.
Райнов и шефът на „Въгледобив” Огнян Зарев изказват благодарност на всички спасители от Бобов дол за проявения професионализъм и мъжество по време на изключително тежката акция в „Ораново”.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети