Супермацка в бурка мъсти на талибаните в Пакистан

dennews.bg
05.08.2013
размер на текста:


Повечето, ако не всички, супергерои носят наметала и маски за да скрият самоличността си. Но какво ще кажете за бурката?

Нова комикс в Пакистан е на път да превземе света. Историята е съсредоточена около една жена, която не носи бурка през деня, но я слага, за да се превърне в Отмъстителката в бурка - и нещо повече, тя се бори за образованието на жените.

Комиксът вече доби огромна популярност в страната, а излезе съвсем наскоро. Отмъстителката в бурка е проект на пакистанската поп звезда Харун. Той бил провокиран от опитите на талибаните в страната да затворят девическите училища с поредица от смъртоносни атаки.


Учителка през деня, през нощта на Отмъстителката облича специална бурка, за да защитава девически училища, като води борба с лошите момчета, опитващи се да ги затворят. Тук авторът визира талибаните, които се опитват да спрат момичетата от посещаването на светски училища. За целта авторът създава образа на героинята, която облича бурката, за да води битка с кръвожадните главорези от село Халвапур. Разбира се, намесен е и местен корумпиран политик, чийто образ е добре известен на пакистанците от тяхната действителност.

Името на супергероинята е Авенджер Джия, която е учителка по бойни изкуства в девическо училище и носи бурка през деня, за да скрие самоличността си.

Бурката може да бъде спорен елемент от облеклото. За някои, бурката е символ на потисничеството. За други, това е символ на свободата от сексизъм и на това на жената да се гледа само като на сексуален обект - т.е.. бурката крие тялото на жената, така че да я скрие от очите, които виждат в нея само обект на желания.В случая идеята на автора е чрез обличане в бурка да символизира свободния дух на Отмъстителката в борбата й за справедливост и възмездие.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети