„Оставка” светна на „Стената” зад Роджър Уотърс в София

DenNews.bg
31.08.2013
размер на текста:

Легендарният Роджър Уотърс постигна истински фурор (не само) сред феновете си в България... но не благодарение на мегаефектите на спектакъла си „Стената”, а със сричките Ос-тав-ка, изписани на сцената на концерта му снощи.
Думата, скандирана неуморно от хиляди българи повече от два месеца се появи зад гърба на Уотърс по време на песента „Mother”. Уотърс изпя фразата „Майко, трябва ли да вярвам на правителството” и вместо оригиналния превод „в никакъв случай”, с вулгарен подтекст, на български се изписа думата "ОСТАВКА".
Изненадващата подкрепа към исканията на протестиращите в България, разбира се, предизвикаха лавина от коментари и дебат за творческо решение, невиждан от появата на инсталацията на чешкия художник Давид Черни, показваща България като турска тоалетна.
И ако за протестиращите „Оставка”-та на Уотърс бе най-нормалната реакция на творец и гений към случващото се у нас, онези сред феновете му, които подкрепят правителството, изляха разочарованието си от действията на легендата от „Пинк Флойд”.
Иначе точно в 20.30 часа впечатляващо пиротехническо шоу даде началото на мащабния спектакъл „Стената”.
„Искам да посветя този концерт на Хуан Де Менезес и неговото семейство - за тяхната борба за истината и справедливостта. На всички жертви на държавния тероризъм по целия свят”, каза Уотърс в началото на концерта.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети