Условна присъда за бащата, счупил ръката на педиатърка от Дупница

DenNews.bg
30.08.2013
размер на текста:

Условна присъда получи бащата на близнаци от бобошевското село Слатино, който счупи ръката на д-р Маргарита Николова и нападна екипа й със закани: „Вие сте боклуци! Вие трябва да умрете също като тия в Либия! Аз ще ви убия!Коя е тая докторка?Да й е’а майката!”, в детското отделение на общинската болница навръх Коледа през 2006 г.
Окръжен съд-Кюстендил потвърди присъдата на дупнишките магистрати от 1 г. и 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок, като отхвърли жалбата на Исталиян Зафиров с искане да бъде напълно оправдан. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.
Зафиров разигра екшъна в Транспортна болница на 25 декември 2006 г., след като завел двете си деца за преглед без направление за настаняване в болница. Тъй като денят бил празничен, личната лекарка на семейството не отговорила на телефона си, и децата били заведени веднага в болницата в Дупница. Там обаче им било обяснено от дежурна сестра, че в такъв случай семейството трябва да посети Спешния център, където децата да бъдат прегледани и евентуално да получат направление за настаняване в болница. Родителите отишли до Бърза помощ. Там децата били прегледани от лекар им били изписани лекарства. По пътя обаче едното от близначетата започнало да повръща и семейството отново се върнало в детското отделение в общинската болница, където вече текла сутрешната визитация.
Отделението било отключено, за да може роднините да оставят подаръци за настанените деца. В момента бил изпълнен целия капацитет от 20 легла, а по правилник лекарите от отделението преглеждат деца без направление за хоспитализация само, когато са се освободили от задълженията си спрямо настанените пациенти. Тъй като медиците били ангажирани с визитацията, на семейството било казано да изчака. Това предизвикало гнева на Зафиров, който започнал да крещи и заплашва персонала на болницата. Виковете му попречили на визитацията и стреснали настанените за лечение деца и майки. Първо опит да успокои Зафиров направила една от сестрите. Срещу нея обаче се изсипали ругатни и закани, а бащата дори вдигнал ръцете си за удар по нея. Жената се предпазила, като залегнала. В този момент в коридора излязла и д-р Николова. Тя усетила, че мъжът лъха на алкохол, опитала да го успокои, но той нападнал и нея. При опит да се защити, педиатърката вдигнала ръцете си пред тялото, Зафиров я сграбчил за дясната ръка и я усукал с такава сила, че я счупил.
Делото се проточи 7 г. В края на 2007 г. на Зафиров бе наложена условна присъда от 2 г. с 3-годишен изпитателен срок. При обжалването през юни 2008 г. Окръжен съд отмени присъдата от първа инстанция и върна делото за ново разглеждане от друг състав.
През септември 2009 г. Дупнишкия съд наложи на Зафиров наказание от 1 година затвор с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата бе потвърдена от Окръжен съд, но през 2010 г. делото бе върнато от Висшия касационен съд отново на изходна позиция.
Зафиров е осъждан три пъти-за кражба, извършена през 1995 г. и за две престъпления по чл.234б, ал.1 НК, а именно изкупуване на цветни метали без разрешително, извършени съответно през 2003 г. и 2004 г., за които са му налагани наказания глоби.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети