71 държави са искали да следят свои граждани във Фейсбук

DenNews.bg
29.08.2013
размер на текста:

71 държави са отправяли искане за следене на свои граждани в социалната мрежа Фейсбук, като първенец очаквано е американското правителство. Това става ясно от първия международен доклад относно исканията на правителствата на различни страни за следене на потребителите на социалната мрежа.
От доклада става ясно, че 71 държави са отправили 25 000 искания до Фейсбук за разкриване на информация за определени потребители в рамките на официални разследвания между 1 януари и 30 юни 2013 г.
Полицейските служби от цял свят могат да поискат данни, регистрирани във Фейсбук. "Голямото мнозинство от тези искания са свързани с криминални случаи като кражби или отвличания", отбелязва в доклада Колин Стреч, юридически директор на компанията.
Но исканията могат да се отнасят и за по-сложни случаи, свързани с националната сигурност, например наблюдение на хора, подозирани, че подготвят терористични атаки. "В повечето случаи официалните искания са свързани с основна информация за абонатите като името и от колко време използват услугата. Други искания могат да се отнасят до IP адреси или съдържанието на профила", отбелязва Стреч. Условията относно официалните искания могат да бъдат видени в правилата за сигурност на Фейсбук.
САЩ са страната, която е отправила най-много искания за лични данни във Фейсбук през първото тримесечие на 2013 г. Става въпрос за между 11 000 и 12 000 подобни искания, отнасящи се до 20 000-21 000 потребители. В 79% от случаите Фейсбук е разкрил поне част от исканите данни. Но социалната мрежа не получила разрешение да обяви точните цифри, свързани с американските искания.
След разкриването на програмата за наблюдение Prism, интернет гигантите като Гугъл и Майкрософт искат да спечелят доверието на потребителите, установявайки пълна прозрачност на връзките си с американските власти. Целта им е да докажат, че правителството не може да си служи както си иска със сървърите им и че упражняват контрол върху процедурите за наблюдение. Но американските власти за момента разрешават само частично публикуване на тези информации.
В топ десет на страните, отправили най-много искания за лични данни на гражданите си, са още Индия с 3245 молби отнасящи се до 4144 души. Великобритания с 1975 молби за 2337 души, Германия с 1886 молби за 2068 души, Италия с 1705 молби за 2306 души и Франция с 1547 молби за 1598 души.
Турция е отправила 96 официални молби за сведения за 170 потребители на Фейсбук. Социалната мрежа отрича да е сътрудничила с турското правителство през юни макар да има подозрения, че то е поискало информация за някои протестиращи на площад Таксим.
Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети