ВМРО: България да не акушира на една външна военна намеса в Сирия

DenNews.bg
29.08.2013
размер на текста:

 България не следва по никакъв начин да сътрудничи и акушира на една външна военна намеса в Сирия. Това ще бъде поредно обезсилване на Съвета за сигурност на ООН и погазване на международното право. В същото време един авторитарен режим ще отстъпи мястото си на силите на ислямизма, подкрепяни активно от Турция на Ердоган. Това е избор между две злини, който не бива да бъде правен с оръжие, а още по-малко – с участието на България.

Това е позицията на ВМРО по повод сирийската криза. ВМРО призовава Народното събрание да бъде незабавно свикано и да вземе решение България да се обяви против военна намеса в Сирия при разискванията в Северноатлантическия съвет. ВМРО иска и спешно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност, с цел да се изработи единна позиция на страната ни, каквато в момента липсва.

Не считаме, че договореностите ни с НАТО ни задължават да подкрепяме и участваме в нападателни военни действия над една суверенна държава, твърди ВМРО.

Според партията при една военна намеса ни чака бедствие – и за сирийския народ, и за България – с бежанската вълна и очертаващата се трайна нестабилност сравнително близо до границите ни.

Към днешен ден, лагерите в България са препълнени с десетки нелегални емигранти и бежанци, навлизащи от Турция. Това ще се превърне в хуманитарна криза както за Сирия, така и за България.

Случаят с химическите оръжия в Сирия заплашва да повтори случая в Ирак. Припомняме, че и тогава бяха изказани твърдения за използването на химическо и ядрено оръжие, но доказателства за това така и не бяха открити.

България не бива да участва в подобни пропагандни войни – нито пък в реални войни, които нямат нищо общо с българския национален интерес. Той ни задължава да стоим настрана от всякакви авантюри.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети