Няма кой да прибере телата на 20 сирийчета от химическата атака

DenNews.bg
28.08.2013
размер на текста:

Докато надговарянето за това кой е виновникът за химическата атака в Сирия, лицата на 20 мъртви деца показва ужасяващата картина на случилото се в покрайнините на Дамаск.
От полева болница в източната част на сирийската столица разказват, че при тях има 20 тела на малки деца, които не могат да бъдат идентифицирани, защото целите им семейства са загинали при химическата атака от 21 август. Неспособни да ги идентифицират, медиците ги наричат само с номера. Едномесечно момиченце е известно сред лекарите само като „номер 14“. Децата са само малка част от 600-те пациенти, лекувани в болницата след газовата атака от миналата сряда, при която с загинали около 1200 души – повечето жени и деца. Разположена наблизо фабрика за дрехи в страха си, че газовите атаки може да продължат, започна да произвежда импровизирани газови маски, които да бъдат раздавани на местните жители. Потресаващата картина в предградията на Дамаск е запечатана на лента от сирийски документалист, който е предал кадрите на ITV News. Кадри и подробности за разкритията му са предоставени на „Мейл он Лайн“.
Днес представителят на Сирия в ООН обвини опозиционните бойци, че са употребили химически оръжия, за да предизвикат нападение от страна на чуждестранните сили срещу Сирия, предаде АФП.„Много факти могат да докажат невинността на сирийското правителство, което е обект на фалшиви обвинения”, изтъкна Башар ал Джаафари. Абсолютно противоположна е позицията относно химическото оръжие от страна на британския министър-председател Дейвид Камерън и американския президент Барак Обама. Двамата нямат никакви съмнения, че сирийският лидер Башар Асад е използвал химическо оръжие.
„Двамата лидери са съгласни, че цялата налична информация потвърждава, че е имало химическа атака. Дори иранският президент и сирийският режим признаха това”, поясниха от Лондон.
Специалният пратеник на ООН за Сирия Лахдар Брахими обяви днес, че има доказателства, които предполагат, че някаква химическа субстанция е използвана в Сирия при нападението на 21 август. Брахими настоя, че всяка военна операция трябва да има одобрението на ООН.
Лахдар Брахими е говорил пред репортери в Женева, докато в Сирия продължава вторият ден от инспекцията на оръжейните експерти на ООН.
„Изглежда, че някакъв вид химическа субстанция е била използвана, която е убила стотици хора, но международното право настоява, че всяко водено от САЩ военно действие, трябва да бъде предприето след съгласие на 15-членния Съвет за сигурност на ООН, подчертава Брахими.
Той смята, че администрацията на американския президент Барак Обама все пак не е известна с „прибързани решения”.
Източник: БЛИЦ, btvnews.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети