Германия награди турски танцьор за стоящия му протест на Таксим

dennews.bg
28.08.2013
размер на текста:

 Турският художник Ердем Гюндуз, който стана известен със стоящия си протест срещу политиката на правителството на Реджеп Ердоган, беше удостоен с германската награда М100 Media Award, предадоха информационните агенции, цитирани от news.bg.

По време на масовите протестни акции в Истанбул Гюндуз остана прав пред портрета на Кемал Ататюрк в продължение на 8 часа.

Жури от журналисти присъди наградата на 34-годиния танцьор и художник и танцьор заради неговата „всеотдайна привързаност към свободата на словото и човешките права", съобщи агенция „Франс прес".

Гюндуз стан известен като „стоящия мъж". Неговият пърформанс събра стотици хора, които последваха примера му и също стояха неподвижни на площад „Таксим" докато полицията не ги прогонваше.

В интервю пред Би Би Си Гюндуз сподели, че така е искал символично да изрази отношението си към ставащото.

„Ад не съм важен. Важна е идеята - защо хората се съпротивляват на правителството. Правителството не иска да разбере, не се опитва да разбере защо хората излязоха на улиците. Това е истинска мълчалива съпротива. Надявам се хората да спрат и да помислят какво се случи." - казва още Гюндуз.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети