Лондон подкрепя САЩ за въздушни удари над Сирия

DenNews.bg
26.08.2013
размер на текста:

Великобритания планира да се присъедини към САЩ и да предприеме военни действия срещу Сирия в рамките на дни, пише „Дейли Телеграф”. Така Западът смята да отговори на атаката с химическо оръжие, която се предполага, че силите на президента Башар Асад са извършили срещу своя собствен народ. Кораби на британския кралски флот са в бойна готовност да участват заедно със САЩ в евентуална серия от бомбардировки с ракети, като военното командване вече завършва изготвянето на списъка с потенциалните цели. Тази стъпка цели да предупреди режима да не използва химическо оръжие,добавя „Файненшъл таймс”.
Според правителствени източници преговорите между британския премиер и международните лидери, включително президентът на САЩ Барак Обама, ще продължат, но всяко военно действие, което бъде съгласувано, може да бъде предприето още през следващата седмица.
Подобна позиция зае и британският външен министър Уилям Хейг. Той предупреди, че светът няма да стои безучастно и няма да позволи на режима на Башар Асад да използва „безнаказано” химическо оръжие срещу сирийския народ. Великобритания, САЩ и техните съюзници трябва да покажат на Асад, че извършването на подобно зверство „означава да се премине границата, и че светът ще реагира при пресичането на тази граница”, подчерта той. Според източници на „Дейли Телеграф” планираните серии от удари целят ясна демонстрация на позицията, че международната общност няма да толерира използването на химическо оръжие при воденето на военни действия в съвременния свят.
Междувременно сирийската въоръжена опозиция, която се бори срещу правителствените войски, опроверга твърденията на сирийските власти, че нейни бойци са използвали химическо оръжие в предградия на Дамаск, предаде АФП.
В неделя Дамаск прие да даде достъп на инспекторите на ООН до районите в околностите на столицата, където през миналата седмица бе извършено предполагаемото нападение с химическо оръжие. САЩ реагираха на решението с думите, че е направено „прекалено късно”. По думите на генералният секретар на ООН Бан Ки-мун разследването на тези твърдения не бива да се бави нито с час, предаде ИТАР-ТАСС.
„Всеки час е от значение. Не можем да си позволим нови отлагания”, подчерта той. Освен това ООН опроверга информацията, че отказва да разследва химическата атака в близост до град Алепо – изучаването на новия инцидент в момента е най-важен приоритет, но това не значи, че другите случаи няма да се разследват.
Предстои днес експерти на ООН да започнат разследването на предполагаемата химическа атака в околностите на Дамаск.
Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети