Експрезидент на Пакистан отива на съд за убийството на Бенезир Бхуто

DenNews.bg
20.08.2013
размер на текста:

Експрезидентът на Пакистан Первез Мушараф ще бъде изправен пред съда за убийството на бившия премиер Беназир Бхуто през 2007 г.
На Мушараф са повдигнати три обвинения- в убийство, заговор за убийство и подпомагане на убийство.
Мушараф не направил никакви изявления по време на краткото заседание, на което са му повдигнати обвиненията. Той обаче отрича всички обвинения, съобщи негов адвокат.
Стотици полицаи бяха разположени по главния път към сградата на съда, както и по покривите на околните сгради.
На 6 август съдът отложи очакваното от мнозина повдигане на обвинения на Мушараф, тъй като реши, че е прекалено опасно за бившия президент да се яви лично поради заплахи за неговия живот.
Повдигането на обвинения срещу Мушараф, бивш началник на генералния щаб на могъщата пакистанска армия, дошъл на власт с държавен преврат през 1999 г., е безпрецедентно събитие в една страна, управлявана от военните през половината от своята 66-годишна история, отбелязва Ройтерс.
Процесът наруши неписаното правило, че военната върхушка е недосегаема за закона в Пакистан, който се опитва да се отърве от десетилетията на военно управление при новия министър-председател Наваз Шариф.
Бившият пакистански премиер Беназир Бхуто бе убита на 27 декември 2007 г. след предизборен митинг, броени седмици след като се завърна в страната след години на самоналожено изгнание.
Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети