Съвременният начин на живот руши съня ни

dennews.bg
02.08.2013
размер на текста:

Изследователи от университета в Колорадо стигнаха до извода, че къмпинг за една седмица ще ви помогне да сверите биологичния си часовник, който управлява съня ви. Учените твърдят, че съвременния начин на живот нарушава съня ни чрез излагане на електрическата светлинa заради намаления достъп до слънчева светлина.

Но след като прекарате известно време на открито, то часовникът на тялото ви ще се синхронизира с изгрева и залеза.


Всички форми на живот на Земята се развиват с биологичните ритми, които предвиждат изгрев и залез.

Изследователите са установили, че по-широкото разпространение на електрическо осветление от 1930 г. насам е засегнало нашите вътрешни часовници, което ни позволява да оставаме будни до по-късно.

Ние сме чувствителни към неясни нива на осветеност, дори светлината от мобилни телефони във вечерните часове влияе също на нашите биологични часовници и така на практика денят ни приключва по-късно от нормалното.

Всички тези дадни са в резултат на научно изследване от екип университета в Колорадо.

Учените, заели се с това проучване първо са анализирали една малка група от доброволци, които са били наблюдавани последователно при естествена и изкуствена светлина.

След като изследвали нивата на хормона мелатонин, учените заключили че осветлението на нашата съвременна среда води до около два часа закъснение на вътрешните ни часовници.

Нивото на мелатонина се издига точно преди да си легнем и намалява през нощта, докато не се събудим. Участниците в проучването оставали след полунощ и се събуждали около осем часа сутринта.

Техните нива на мелатонин, обаче все още били високи в продължение на няколко часа, след като станат, което показва, че не са в синхрон с природните ритми.
Тогава учените изпратили доброволците на
къмпинг за една седмица в Колорадо. Фенерите и електронни устройства били забранени, само светлината нощно време и сиянието на огъня били единствените източници на светлина по късна доба..

Резултатът бил, че вътрешният часовник на всичките осем доброволци се синхронизирал с изгрева и залеза на Слънцето.

"При всички времето бе изместено в по-ранен момент," казва проф. Кенет Райт от университета на Колорадо в Боулдър.


Научният екип стигнал и до заключението, че с увеличението на слънчева светлина на около 400%пдало отличен резултат сред доброволците, които обикновено са били изложени на изкуствена светлина.

"Смятаме, че съвременните електрически модели осветление и намаляване на излагането на слънчева светлина, допринасят за по-късно заспиване и трудност със събуждането и бодростта на сутринта", казва проф. Райт.

"След излагане на естествения цикъл светло-тъмно, нивото на мелатонин е ниско, преди събуждането на доброволците, което предполага, че мозъкът им започва да насърчава будното състояние, след като са били изложени на природо-съобразен начин на живот.

 

Малкият мащаб на изследването оставя много въпроси без отговор – ще има ли подобен ефект то, ако се приложи при хора, които обикновено живеят с повече или по-малко излагане на светлина, например? Проф. Райт признава, че има още много работа да се свърши.

"Ще се радваме да бъдем последвани в различни части на света. Ние изучаваме здрави хора, а бихме искали да видим хората, които имат реални проблеми със съня. Това е само първата стъпка", казва той.

И докато това не е възможно за всеки да отиде на къмпинг по всяко време, учените казват, че някои малки, прости промени в начина ни на живот може да ни помогнат да постигнем някои от ползите от заспиването под звездите.

"Започнете деня си с разходка навън," препоръчва проф. Райт.

"През нощта да се намали осветлението в къщата, както и неясното облъчване от компютърни и електронни устройства. Ние сме чувствителни към неясни нива на осветеност, дори светлината от мобилни телефони във вечерните часове е причина за заспиването ни в по-късен час, съветват още учените.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети