Борисов поиска оставката на правителството заради трагедията на „Хемус”

DenNews.bg
19.08.2013
размер на текста:

Незабавна оставка на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиев и на правителството поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заради тежката катастрофа на пътен възел "Яна", отсечката от магистрала „Хемус”, която трябваше да бъде официално открита днес. По последни данни в жестоката катастрофа между два тира, цистерна и четири автомобила са загинали не трима, а двама души. Петима са настанени в болница.
Борисов настоява и прокуратурата да се самосезира заради престъпното нехайство на строителната министърка, която забави откриването на готовия участък.
„Изказвам съболезнованията си към близките на жертвите при катастрофата при пътен възел „Яна“”, се посочва в позиция на лидера на ГЕРБ.
Бившият премиер припомня за неколкократните си настоявания в последните дни управляващите да пуснат в движение отсечката от автомагистрала „Хемус“, за да бъде отпушена тапата, създаваща огромни задръствания в разгара на отпускарския сезон.
"Това не беше направено, в резултат на което се стигна до този тежък инцидент, който можеше да бъде избегнат. Само вчера колоната от автомобили на входа и изхода на София надмина 8 километра. С часове в огромното задръстване бяха блокирани, в най-голямата жега, автомобили с хора, които се връщат от почивка, автобуси от и за морето, камиони. Това са граждани, които с данъците си са допринесли за изграждането на магистралата.
Умишленото предизвикване на излишно напрежение и нерви у тях, очаквано доведоха до днешния фатален инцидент. Никой не е имал за цел да прави политически дивиденти от новата отсечка, а призовавахме към пускането на готовия път само и единствено за да бъде осигурено на хората сигурно и безопасно пътуване.
Построихме тази отсечка от автомагистрала „Хемус“ и новите управляващи, ако искат, могат да й направят и три поредни откривания, само че преди това трябваше да отворят пътя, веднага щом беше готов, вместо днес да броим жертвите по трасето.
Затова отново призовавам за оставката на госпожата строителен министър, както и на целия кабинет Орешарски. Хора, чиито егоизъм и самолюбие, са над обществения интерес и безопасността на гражданите, нямат място в управлението на България", се казва в позицията на Борисов.
Кметът на София Йорданка Фандъкова също коментира, че отсечката е трябвало да бъде пусната преди натоварения уикенд. "Важно беше - събота и неделя да бяха пуснали движението, за да не чакат хората с часове”, каза Фандъкова, след като посети ІV ОУ „Джон Атанасов" в кв. "Дружба".
„Няма да отида на откриването на пътен възел „Яна”, по няколко причини. Първо, искам да подчертая, че основният двигател за реализирането на този обект беше Столичната община, още при кмета Борисов, който след това, като министър-председател, предприе всички действия, за да можем да пренасочим движението от Богров и да се изгради тази важна отсечка и да няма инциденти", коментира Фандъкова.
"Аз призовах още в събота да бъде пуснато движението, защото пускането на движението и официалното откриване са две различни неща”, добави ря..
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети