Прахоляк и по-високи цени посрещнаха дъновистите за празника им на Езерата

DenNews.bg
19.08.2013
размер на текста:

Страшни облаци прахоляк посрещнаха тази година дъновистите и туристите на хижа „Пионерска”, изходната точка на лифта за Седемте рилски езера, където е изграден паркинг за превозните средства. Това сигнализират читатели на DenNews.bg.
Запрашаването се дължи освен на засиления поток автомобили и автобуси, така и на липсата на поддържане и почистване в района на паркинга, който е истинска златна мина с цени за престой от 5 лв. за автомобил, 10 лв. за микробус и 20 лв. за автобус.
Хиляди последователи на Петър Дънов по традиция се качиха на Езерата, за да участват в духовната школа от 1 до 22 август и да посрещнат Новата година на Бялото братство-19 август.
И днес продължава извозването на дъновисти към Езерата, коментира за DenNews.bg, управителят на „Рила спорт” Славейко Стайков. В лагера на Бялото братство при езерото Бъбрека има около 500 палатки, в района на новата хижа са опънати 200 палатки. Точният брой на посетителите към момента не може да бъде посочен, но със сигурност е около и над 2000 души.
За тазгодишният си празник дъновстите бяха посрещнати и с по-високи цени за лифта. Двупосочният билет за възрастни, който бе на цена 15 лв., вече струва 18 лв.
Запазили сме цените на другите билети. Еднопосочният остава 10 лв., а за деца възрастни и хора с увреждания е 8 лв. в едната посока и 12 лв. в двете. Има и отстъпки за групи в зависимост от това колко души са. Например, за група от над 25 човека отстъпката е 20%, обясни още Стайков.
Не спират опитите на превозвачи да транспортират туристи до Езерата с джипове, потвърди още управителят на „Рила спорт”, но изтъкна, че тази година контролът е значително усилен, а нещата по-уредени. В дните около празниците на дъновистите има засилено присъствие и контрол както от страна на полицията, така и от страна на Дирекция „Национален парк Рила”.
Само двама превозвачи-един от Дупница и един от село Бистрица имат разрешително за превоз до Езерата, като се транспортира предимно багаж и провизии. Превозвачи, предимно от Сапарева баня, обаче използват вратичката, че преминаването с джипове до долната граница на Националния парк-местността „Разтоварището”, не е изрично забранена и качват до там туристи, а понякога навлизат и в територията на парка. Ако бъдат засечени в нарушение превозвачите биват санкционирани от инспектори на Националния парк, но както скоро писахме, често пъти актовете падат в съда.
Както сме писали, няколко години след откриването на лифта и паркинга при хижа „Пионерска” неуредиците със собествеността на паркинга и отчетността на приходите от него продължават.
Според опозиционери в Сапарева баня паркингът е незаконен, тъй като голяма част от него представлява заградена част от пътя, който пък не е общински. Отчитаните приходи в общината пък са нереално ниски, според общински съветници, които преди година повдигнаха въпроса и поискаха електронно отчитане на посетителите.
Както сме писали, община Сапарева баня няма да получи и лев от приходите от ползването на лифта, докато инвеститорът „Рила спорт” не възвърне инвестицията си за изграждането му.

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети