Тристранката в един глас „за” актуализацията на бюджета

DenNews.bg
15.08.2013
размер на текста:

С единодушна подкрепа за актуализацията на бюджета приключи Националният съвет за тристранно сътрудничество. Заседанието продължи повече от две часа и бе първата среща на Тристранката от четири месеца насам.
По време на дебата нови мотиви и обяснения не се появиха, а основните страни за пореден път обявиха позиции, които защитават от няколко седмици.
Министрите Петър Чобанов и Хасан Адемов за пореден път казаха, че президентското вето е неприемливо, по същество не може да бъде налагано частично, а упреците за непрозрачен харч на новият милиард заем са неоснователни, тъй като всичко „ще е разписано”.
Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев също повтори позицията на синдиката, според която актуализацията на „дянковския бюджет” е неизбежна и няма алтернатива. Той припомни, че този бюджет е бил определян многократно от тях като предизборен и в него са отсъствали адекватни политики за здравеопазването, майчинството, науката. Тренчев отказа да коментира ветото на президента, но заяви, че „държавата стремглаво се спуска по нанадолнището”.
От КНСБ казаха, че не са удовлетворени от социалната част на актуализацията на бюджета. Според Ася Гонева „има кървящи рани, за които бюджетът не бива да си затваря очите, тъй като те ще продължат да загниват” – държавната подкрепа към НЕК и БДЖ. Тя заяви, че синдикатът ще продължава да настоява за увеличение на минималната работна заплата от октомври, „защото мандатоносителят БСП пое такъв ангажимент”.
Представителите на бизнеса поискаха по-ясно разписване в бюджета на средствата за неотложни и непредвидени разходи. Единствено от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България имат резерви заради липса на яснота за разход на предвидените средства. От КРИБ подчертаха, че е необходима по-голяма яснота за това на кой бизнес и как ще се разплаща държавата. Според организацията е важна информираността и прозрачността. Необходимо е да има официална статистика за дължимото ДДС, смятат от КРИБ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети