Инспекторатът на МВР и Икономическа полиция проверяват взривовете край Езерово

DenNews.bg
15.08.2013
размер на текста:

Две проверки е разпоредил министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев във връзка с взривените на две цистерни на гара Езерово от вчера, при които пострадаха 12 души.
Проверките ще бъдат извършени от дирекция "Инспекторат" – МВР и "Икономическа полиция" към ГД "Национална полиция". От Пресцентъра на МВР информират, че пожарът в района вече е напълно потушен, но пожарни екипи ще останат на дежурство до окончателното приключване на инцидента.
11 от пострадалите са хоспитализирани – седем от тях са огнеборци, двама са работници на фирмата, и трима, намирали се в съседен обект, съобщават от МВР.
От двамата цивилни служители - М.П.К. е с 82% изгаряния и в медикаментозна кома, а П.Д.С. – с 25% изгаряния, стабилен и в добро общо състояние.
В клиниката по изгаряния на варненската болница към ВМА са настанени и 7 пострадали пожарникари – К.Й.К. – с 21 % изгаряния, Д.Ж.Д. – с 15% изгаряния, Г.С.Г. – с 11% изгаряния, И.А.Н. – с 6% изгаряния, В.Д.С. – с 5% - изгаряния, Н.Н.К. – с 4% изгаряния, и Т.П.Т. – с 3 % изгаряния.
Инцидентът край село Езерово е предизвикан при теч на пропан-бутан от цистерна в сряда следобед. За потушаването на последвалия пожар са били нужни близо 7 часа.
Тази нощ на място са пристигнали следствени органи, които са отцепили района, за да не влизат външни граждани и други хора.
Кметът Желязко Петров увери, че няма никаква опасност от ново взривяване на някоя цистерна. „Всичко още снощи е обезопасено. Остана една цистерна с бензин 20 тона, която беше спасена, както и друга с 20 тона газьол. Ситуацията е овладяна,” увери кметът.
Първоначалният инцидент беше предизвикан около 16:00 часа при прехвърляне на газ от ЖП-цистерна в автоцистерна, когато спукване на маркуч предизвика искра и пожар, при който изгоряха около 50 дка сухи треви.
Местните власти увериха, че няма опасност от замърсяване на въздуха и не е необходима евакуация на хората в околните населени места.
Движението на 16 влака бе нарушено заради инцидента на релсите край Езерово. 150 пътника от международния влак Варна - Москва, 46 от които са деца, са били блокирани на гарата в морската столица заради аварията. Български Червен кръст им оказва помощ и заедно с доброволци и със служители на БДЖ осигуряват вода и храна.
Продължава превозването на пътниците с автобуси между Повеляново и Варна, тъй като все още не е възстановено влаковото движение в участъка между гарите Езерово и Тополите от съображения за сигурност

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети