Спешните медици в Дупница не знаят, че днес е Денят на спасението-в памет на загиналите им колеги

DenNews.bg
15.08.2013
размер на текста:

Спешен център-Дупница не само няма да отбележи Деня на спасението, но масово медици и персонал не знаят, че днес почитаме паметта на загиналите им колеги.
Иначе в редица български градове точно в 12 часа лекарите, които в момента не са ангажирани с пациенти, ще запазят минута мълчание, а линейките ще пуснат сирените.
15 август, християнският празник Успение Богородично, бе обявен за Ден на спасението с решение на Министерски съвет от декември миналата година и реално днес го отбелязваме официално за първи път.
Точно на тази дата, преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си.
От 2004 г. на 15 август в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, починали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг. Техният брой е над 130.
С решението на правителството от миналата година България стана първата страна в ЕС, която официално отбелязва паметта и делото на медиците, загинали по време на спасителни акции.
"За нас, медиците, е важно да спрем и да помълчим за минута, почитайки паметта на над 130 лекари и над 15 медицински сестри, на десетки минни, водни, планински спасители, обикновени граждани, обрекли се на смърт, за да живеят други", коментира по този повод здравният министър Таня Андреева.
Тя подчерта, че на този ден отдаваме признателност и на дарителите, чийто органи са трансплантирани на други хора, почитаме готовността за себераздаване, която наред с професионализма е основен двигател в медицинската професия.
Министър Таня Андреева е изпратила писма до държавните лечебни заведения и регионалните лекарски колегии с предложение за едноминутно мълчание на 15 август в 12 часа, съпроводено от сирените на линейки.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети