Съдът отмени глоби за 25 000 лв. на сапаревобанец, качвал туристи до Езерата с джип

DenNews.bg
14.08.2013
размер на текста:

Снимка: Архив

Съдът отмени актове на стойност 25 000 лв. на сапаревобанеца Йордан Здравков, занимаващ се с транспортирането на туристи до Седемте рилски езера с джип.
Както е известно, достъпът на джипове, коли и други превозни средства е напълно забранено в района на националния парк. Позволено е единствено движението на техниката, обслужваща хижите и няколко превозвачи, но срещу издадено за това разрешително. Контролът бе изключително затегнат по настояване на ексминистъра на околната среда от правителството „Борисов” Нона Караджова. Забраната за превоз на туристи с джипове бе наложена не само заради негативното влияние върху природата- запрашаване, замърсяване и унищожаване на екосистеми, но и заради въвеждането в експлоатация на лифта от хижа "Пионерска" до Езерата. Въпреки заканите срещу нарушителите практиката обаче продължава и до днес, свидетелстват запознати.
На джиповете е разрешено да се качват само до долната граница на парка-Разтоварището.
Петте акта за по 5 000 лв. на директора на дирекция Национален парк „Рила” са съставени на Здравков от главния специалист на дирекцията Димитър Апостолов в присъствието на старши специалист на парка. Нарушенията на Здравков, а именно предвижване в забранена зона с джипа му „Тойота” са констатирани на 17 юли, 1 август, 7 септември, 23 септември и 29 септември миналата година.
Дупнишкият съд отмени актовете като незаконосъобразни, заради допуснатите при съставянето им грешки от страна на главния инспектор, а именно дописването им, посочването на санкция по точки на закона и правилника за управление на НП „Рила”, които не съответстват на посочените нарушения.
Решението на съда може да бъде обжалвано пред административен съд-Кюстендил.


 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети