Петима творци с 90 творби показват „Идилично” в Джамията

DenNews.bg
14.08.2013
размер на текста:

Ники Табаков ще представи дупнишката школа в изложбата.

Петима творци с 90 творби ще наложат спокойна атмосфера на хармония и красота в Джамията в Дупница тази вечер. Изложбата „Идилично” включва живопис, светлинни скулптури и дървопластика на художниците Нина Златева, Петър Лозанов, Николай Табаков, Илия Борисов и Люсиен Димитров.
Русенката Нина Златева, една от най-цветните и позитивни наши художници, участва в изложбата с 30 картини. Златева стартира кариерата си още като дете. Първата си изложба подрежда когато е 13-годишна, а оттогава освен у нас е показвала творбите си в Швейцария, Франция, Холандия, Южна Корея, Македония, Германия, Австрия, а нейни творби са притежание на колекционери от България, Гърция, Македония, Германия, Англия, Норвегия, Дания и Русия.
Пейзажистът Петър Лозанов от Перник, избрал обаче да живее в село Ресилово, се включва в „Идилично” със седем живописни картини. До момента той е реализирал седем самостоятелни изложби, негови картини са притежание на частни колекции в България, Унгария, Хърватия, Ирландия, Франция, Швеция и Норвегия.
Илия Николов поделя любовта и таланта си между платното и работата на реставратор в Регионалния исторически музей в Благоевград. Има множество участия в международни и консервационни и кураторски проекти и пленери. В дупнишката Джамия ще бъдат изложени 10 негови живописни творби.
Люсиен Димитров- Лико, също от Благоевград има множество самостоятелни изложби. Негови картини с пластики са излагани в престижни галерии в страната и в чужбина, както и участие във всички регионални, зонални и национални експозиции, а довечера ще бъдат видени и в Дупница.
С 10 приказни лампи от метал и хартия в изложбата ще се включи и дупничанинът Николай Табаков. От 2009 г. графикът му на барабанист е натоварен и с редица самостоятелни изложби и ателиета с лампи в София, Дупница, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна, Велико Търново, Русе.
Изложбата “Идилично” ще бъде открита днес (14 август) от 18 часа в Джамията и ще може да бъде видяна до 30 август.

 


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети