Отварят „Самоковището” за туристи

DenNews.bg
13.08.2013
размер на текста:

Хижа „Самоковището”, която десетилетия бе отворена само за служители на община Дупница и връзкари, но почти целогодишно бе обитавана само от пазачите си, ще бъде отворена за посетители, които няма да заплащат такса, а дарение.
Базата вече се нарича екодом и както е известно бе напълно обновена по европроект „Нови туристически предизвикателства в Дупница - Враня Регион - Път към ново бъдеще", по програма Транс-гранично сътрудничество България – Сърбия, по който бе реконструирана и обновена екопътеката от село Бистрица до „Самоковището”
Условието за ползване срещу дарение, което пък ще се ползва за покриване на разходите по поддръжката и консумативите за базата, ще важи за следващите 5 г. Това се налага, тъй като при изпълнение на проекти по европрограми има срок, в който не се разрешава генерирането на печалба от страна на бенефициента.
Желателно е престоят на туристите да бъде заявен предварително в община Дупница.
С реализацията на този проект община Дупница „разработи” красивият дял на Рила планина над село Бистрица. В отправната точка на трасето има новоизграден паркинг, а по продължението му има наблюдателни площадки, които разкриват невероятни гледки. Изградени бяха и заслон и кътове за отдих. Важно е обаче, ако туристите не събират отпадъците си в раниците, поне да ги оставят в обособените по екопътеката кофи за боклук, тъй като освен девствен и красив районът е в близост до вододайната зона на Дупница.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети