Актуализацията на бюджета мина и на второ четене

DenNews.bg
01.08.2013
размер на текста:

Актуализацията на бюджета мина и на второ четене в Парламента, след словесни спорове между управляващите и опозицията и особена активност от парламентарната група на ГЕРБ.
Депутатите решиха правителството да поеме външен дълг от един милиард лева при условия на предстояща ратификация.
Гласуваха 201 народни представители, от които 107 – „за”, 87 – „против”, 7 – „въздържал се”.
Актуализацията ще влезе в сила три дни след обнародването в Държавен вестник.
Промените предвиждат правителството да поеме външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 1 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условия за последваща ратификация.
Станислав Иванов от ГЕРБ коментира, че управляващото мнозинство по всякакъв начин се опитва да замаже истината за заема от 1 млрд. лв.
Предвижда се също увеличаване на бюджетния дефицит с около 500 милиона лева. С гласовете на БСП и ДПС беше отхвърлен предложеният от ГЕРБ социален пакет от 150 милиона лева.
От "Атака" заявиха, че философията на бюджета на сегашните управляващи е същата като тази на ГЕРБ и отново направиха сравнението с постната пица на Симеон Дянков. В началото на заседанието управляващи и опозиция размениха реплики и по повод прекратеното вчера пленарно заседание около 16:30 часа, преди да бъде приета окончателно актуализацията на бюджета.
"Уважаеми управляващи, от какво се уплашихте вчера, че така припряно прекратихте дебатите и претупахте заседанието? Едва ли е от гнева на протестиращите, които 50 дена седят пред прозорците на Парламента. Едва ли е от гузна съвест. Защото такава ви липсва. Единственото логично обяснение в момента е, че се опасявате от опозицията в лицето на ГЕРБ. Само начинът, по който реагирате, показва вашето фамозно високомерие. Е няма как да заглушите гласа на опозицията, освен ако не вкарате полиция с палки тук, така, както насъсквате полицията срещу обикновените протестиращи", коментира заседателния процес Цвета Караянчева от ГЕРБ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети