Рак покоси самурай от АЕЦ „Фукушима”

DenNews.bg
09.07.2013
размер на текста:

Йошида и 50-те самураи на Фукушима спасиха Япония и света от невиждана трагедия.

Той не се предаде на разрушителното земетресение, последвало цунами и ядрена катастрофа в АЕЦ „Фукушима”, но се предаде пред коварната диагноза рак.
59-годишният бивш директор на централата, който остана на работното си място, въпреки изтичането на радиация след черния 11 март 2011 г., Масао Йошида е починал днес в болница от рак на хранопровода.
Заболяването е вследствие на системното му излагане на радиация, тъй като Йошида остава в централата и ръководи действията за овладяване на течащите реактори месеци наред.
Информацията за кончината на бившия директор бе оповестена чрез официално комюнике на компанията оператор на АЕЦ „Фукушима” ТЕПКО.
Йошида лично изключва реакторите, въпреки мащабния теч на радиация, след като цунамито разруши системите за охлаждане. От ТЕПКО многократно изразяват благодарност за действията му, граничещи с геройство-не само на фона на бедствието, но и на факта, че мнозина от висшия персонал на централата напускат работните си места самоволно. Истина е, че в първите дни след бедствието компанията се заканва, че ще санкционира Йошида, тъй като той отказва да изпълнява заповедите. В последствие обаче става ясно, че неговите решения са овладели опасността от по-голяма трагедия.
След изтеглянето на служителите на АЕЦ „Фукушима” на мястото на аварията останаха „50-те самураи”, група доброволци от компанията, наречени така заради готовността си да работят за овладяване на ситуацията в опасни за здравето и живота им условия.
Йошида подаде оставка от поста си на 1 декември 2011, след като беше хоспитализиран за неопределено заболяване, което по-късно се оказа рак.
"Той беше роден лидер. Неговите подчинени бяха готови да умрат заедно с него. Ако Йошида тогва не бе поел нещата в свои ръце, сега Токио нямаше да го има", каза Риушо Кадота от отряда на 50-те.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети