Затвориха училища в Нигерия заради масови кланета

dennews.bg
09.07.2013
размер на текста:

Средните училища в Североизточна Нигерия са затворени след клането в събота, при което ислямистки екстремисти убиха 22-ма души и подпалиха училището. Заповедта е издадена от губернатора на областта Ибрахим Гайдам, който заклейми като хладнокръвно убийство атаката в училището интернат Мамудо.

Нигерия обвини ислямистката групировка Боко Харам, която атакува две училища в региона през юни.

Името на групата се превежда като " Западното образование е забранено”

Десетки училища са изгорени в нападения от ислямисти от 2010 г. насам.

 


Държавните средни училища ще бъдат затворени до началото на новата учебна година през септември, за да се позволи на щатските и федералните държавни служители, както и обществени лидери да работят върху начините за гарантиране на безопасността на училищата.

Той също призова правителството да вдигне блокирането на мобилни телефонни сигнали в целия щат.

"Липсата на глобална система за мобилни комуникации е попречило патриотични граждани, които досега са били сътрудници с агенти по сигурността да докладват за съмнителни движения в техните квартали", каза в официално изявление губернаторът.

Очевидци каза, че някои от жертвите са били изгорени живи при атаката в събота, докато други са застреляни докато се опитваха да избягат.

Репортер на Асошиейтед прес запечата хаотични сцени в болницата в близкото градче, Потискум, където травмирани родителите се опитваха да идентифицират децата си сред овъглени тела и огнестрелни жертви.

Повече от 600 души се смята, че са били убити през 2012 г. от Боко Харам, която се бори за сваляне на правителството и създаване на ислямска държава в предимно мюсюлманския север на Нигерия.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети