Дупничанин отива на съд за отвличане на дете в Испания

DenNews.bg
08.07.2013
размер на текста:

Дупничанин ще бъде екстрадиран в Испания във връзка с дело, образувано срещу него за отвличане на дете и отправяне на заплахи към бившата му приятелка и адвокатката й.
Задържането и предаването на Ивайло Георгиев е на база Европейска заповед за задържане, издадена през месец април тази година от Съд за насилие върху жените в Памплон-Ируня, Кралство Испания.
От данните по делото образувано в Испания става ясно, че на 11 ноември миналата година Георгиев отвлякъл 3-годишния си син, родителските права за когото са отсъдени в полза на майката. След като детето, родено в Испания, прекарало при баща си уикенда по силата на сключено споразумение и график за посещенията, Георгиев довел сина си в България, за което нямал право и което по закон се счита за отвличане. Още същия ден майката на детето Елисанхела Роча, с която дупничнинът нямал сключен брак, подала устна жалба в Съда за насилие върху жените. На следващия ден тя подала и писмена жалба, а няколко часа по-късно получила и първото телефонно обаждане със заплахи от страна на българина. В течение на няколко месеца майката непрекъснато е получавала натиск и заплахи по телефона от бащата на детето, както за да оттегли жалбата си, така и да прекрати гражданското и административното производство, което се води в съда в Памплона. Освен това Георгиев искал майката да подпише документ, с който да се откаже от упражняване на родителските права относно сина им и да му го преотстъпи на него. При обажданията, които майката приемала за да осъществи контакт със сина си, българинът я плашил с изказвания от типа на:”Ако не дойдеш, никога повече няма да видиш сина си”, „Ако предприемеш нещо срещу мен, ще дам детето за осиновяване”, „Ще изпратя някой да постави наркотици в дома ти и ще ти отнемат упражняването на родителските права”.
В началото на март дупничанинът дори се обадил на адвокатката на Роча-Линеор, представил й се и й казал, че е подал срещу нея жалба за лъжесвидетелство и че тя трябва да отиде в България. Той казал, че двете жени трябва да го намерят в България, а той че ще ги заведе в Турция, където нямали представа какво правят с жените и че му е все едно дали ще отиде в затвора.
Именно адвокат Линеро е настояла за издаването на Европейска заповед за задържане на българина.
Решението за предаване на Георгиев на испанските власти е на Окръжен съд-Кюстендил. В него се посочва, че той трябва да даде показания в качеството си на обвиняем за отвличане на дете и отправяне на заплахи, а след като бъде изслушан и нужните действия по производството в Испания бъдат извършени, Георгиев ще бъде върнат в България-до първия гранично контролен пропускателен пункт, за изтърпяване на наложените му наказания.
По обвинението за отвличане на дете българинът е заплашен със затвор от 2 до 4 г., както и обявяване в неспособност да упражнява родителските си права за срок от 4 до 10 г.
По обвинението за отправяне на заплахи може да му бъде наложено наказание „лишаване от свобода” от 6 месеца до 1 г. или общественополезен труд от 31 до 80 дни, както и забрана за притежание на оръжие.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети