Веско Топалов с белите направи реми с Иванчук

DenNews.bg
08.07.2013
размер на текста:

Българският гросмайстор Веселин Топалов завърши реми с украинеца Василий Иванчук в партия от четвъртия кръг в предпоследния турнир от серията ФИДЕ "Гран При" в Пекин. Иванчук, който беше с черните фигури, изненада българския шахматист още на 3-ия ход и белите получиха по-лоша позиция, пише Топспорт.
"Трябваше да играя по-активно, дори да направя голяма рокада, защото след 18-ия ход не бях в добра позиция", коментира Топалов след партията. Все пак Веско успя да се измъкне, намирайки верните ходове, за да поддържа равновесието. След 37-ия ход белите форсираха ремито чрез вечен шах и то стана факт на 46-ия ход.
В другите партии победи постигнаха Морозевич срещу Гелфанд, Мамедяров срещу Ван Хао и Ван Юе срещу Гата Камски. Сергей Карякин пък прекъсна серията си от три поредни победи след като завърши с равенство срещу Александър Гришчук. Реми направиха и Гири срещу Леко.
На първо място в класирането остава Карякин, който е с актив от 3,5 т. Втори е Мамедяров с 3. Веселин Топалов дели 3-5-о място с Ван Юе и Гришчук, като тримата има по 2,5 т.
Днес е почивен ден на турнира, а утре българският гросмайстор играе с черните фитури срещу китаеца Ван Хао.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети