Върнаха старото име на Дупница-Станке Димитров

DenNews.bg
08.07.2013
размер на текста:

Старото име на Дупница-Станке Димитров отново е върнато. Това става ясно от табела, поставени от Областно пътно управление-София на едно от кръстовищата в град Долна баня. На нея ясно е изписано, че до град Станке Димитров остават още 59 километра. За по-възрастните хора, които помнят предишното име на града, не е проблем да се ориентират. Но за чужденци и по-младите, които не са длъжни да са запознати със старите имена на родните градове, не става ясно накъде точно води стрелката към населеното място с това име.
Исторически факт е, че вече от 21 години с указ на президетна Желю Желев градът се преименува от Станке Димитров на Дупница. Че градът носи това име, е всеизвестен факт. За всички, но не и за управата на Областно пътно управление-София. За да бъдем съвсем коректни, трябва да отбележим, че допреди 3 години световната търсачка Google, на чиято карта градът присъстваше с две имена-Дупница и Станке Димитров
За да ги информираме, прилагаме и следните факти:
Преди 19 г. Дупница се връща в историята с историческото си име. С президентски указ, минал на поправителен заради техническа грешка, на 14 януари 1992 г. се сбъдва мечтата на свободолюбивите и независими граждани на града за отмяна на комунистическото му име-Станке Димитров.
На 20 декември 1991 г. Общински съвет с председател Михаил Панчев взема решение за връщане на историческото име на града по предложение на първия демократично избран кмет на града д-р Панчо Панайотов.
На 7 януари 1992 г. първият президент на нова България Желю Желев издава Указ за преименуването на града, но в него е допусната техническа грешка, останала от комунистическата бюрюкрация. Общински съвет е наречен Изпълнителен комитет, заради което се налага връщане на официалния документ за поправка.
На 14 януари Указът е издаден и влиза в сила. Така град Станке Димитров остава в старите учебници и сърцата на партийните лидери и членове, но на картата се връща Дупница.
Областно пътно управление-София не е единственото, което не знае, че градът е с ново име. Допреди 2-3 години то се конкурираше със световната търсачка Google, на чиято карта градът беше с две имена-Дупница и Станке Димитров.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети