„Репортери без граница” осъди своеволията на Сидеров и Миков

DenNews.bg
04.07.2013
размер на текста:

Организацията "Репортери без граници" осъди остро нападението, което "българската крайнодясна партия Атака се опита да извърши срещу обществената телевизия БНТ в края на миналия месец", се посочва в официална позиция на организацията, цитирана от френското издание ifex.org, пише btvnews.bg.
На импровизиран митинг лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че ще обикаля обществените и частните телевизии, за да си осигури "по-положително" и "балансирано" медийно отразяване. "Ще ходим да хвърляме камъни, домати, яйца срещу офисите на БНТ, Би Ти Ви, Нова и Канал 3", заяви Сидеров, цитира го френската медия.
В публикацията се отбелязва, че Атака, която подкрепя управляващото мнозинство в парламента, се оплаква от "обща предубеденост" на медиите срещу партията.
В своята осъждаща позиция от "Репортери без граници" обясняват как водачът на българските националисти се възползва от депутатския си имунитет и заедно със свои поддръжници нахлува в БНТ, окупирайки нейни помещения за няколко часа.
"Категорично заклеймяваме поведението на Атака. Използването на сила за влизане в която и да е медия, и безцеремонното възползване от политическата защита е поведение, неприемливо за парламентарист и лидер на политическа формация", се казва в декларацията на организацията, която работи в защита на свободата на медиите.
"България е член на ЕС и независимо от вътрешната ситуация, нейните депутати не могат да си позволят такова погазване на медийната независимост. Примерът на Атака е жалък и неприемлив. Те биха могли да изискат среща с ръководството на БНТ по нормален начин", посочват още експертите на "Репортери без граници" и призовават Сидеров да се откаже от намеренията си да "посети" и други медии.
От организацията са разтревожени и от изявлението и "опита за медиен контрол" от страна на председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков.
"Призоваваме Миков да премисли и коригира изказването си - такава намеса в журналистическата свобода е немислима в една демократична държава, част от ЕС. Това важи с още по-голяма сила, когато думите идват от човека, оглавяващ парламента", посочва международната организация.
В заключение от "Репортери без граници" напомнят, че България и без това заема 87-мо от 179 места в класацията за свобода на медиите на организацията за 2013 г. - най-лошият показател сред страните от ЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети