Арест, плаж и политически дебат пред Парламента

DenNews.bg
31.07.2013
размер на текста:

Снимка: БНТ

Груб полицейски арест помрачи морското настроение пред Парламента днес, което протестиращите си създадоха с импровизиран плаж с басейни, чадъри и всички необходими аксесоари.
Напрежението ескалира малко преди обяд, когато на жълтите павета пристигна автобус с хора от Благоевград. Те обсадиха задната част на парламента, около храм-паметника „Александър Невски”. Полицаите ги помолиха да отидат на тротоара, въпреки че те не се намираха в зоната за сигурност.
След като те отказаха, полицаите поискаха документите им за самоличност. Двама от протестиращите не пожелаха да се легитимират и бяха изведени насила от полицията. Един младеж беше качен в патрулен автомобил, а друг се отърва, след като се съпротивлява, информира Нова телевизия.
На източната страна на Парламента пък експерти и политически лидери проведоха дебата за актуализацията на бюджета, чието гласуване на второ четене е предвидено днес в пленарна зала. Идеята за площадния дебат е на Реформаторския блок, в който влизат ДСБ, "Синьо единство", „Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов, "Зелените" и "България на гражданите". Според тях опозицията в лицето на ГЕРБ не е направила необходимото, за да се противопостави на промените в бюджета.
„Необичаен беше дебатът на първо четене в Парламента, където най-големият въпрос къде отиват най-малко половин милиард лева от този външен заем изобщо не беше засегнат. Управляващите се оплетоха в 5-6 лъжи. Не беше засегната пряката връзка между тези пари, които уж отиват в резерва и финансирането на неефективни много скъпи енергийни централи, собственост на Ковачки и други олигарси", посочи Радан Къден, председател на ДСБ пред БНТ. Лидерите на партиите предупреждават, че има вероятност МВФ да наложи усмирителна риза на България заради едно такова необосновано решение за нов заем от 1 млрд. лева.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети