Спасителите влязоха в блок А на „Ораново”, няма следа от Николай и Иван

DenNews.bg
31.07.2013
размер на текста:

Спасителните екипи са достигнали до блок А на рудник „Ораново”, където се предполагаше, че се намират двамата затрупани миньори, но за момента не са открити никакви следи от Иван Лазаров и Николай Михайлов. Самата галерия е пълна с кал и всички усилия в момента са насочени към укрепителни действия, за да се гарантира безопасността на спасителите. Едва след укрепването ще започнат изкопни работи в самия блок А, който е дълъг около 10 метра. Сега надеждата е двамата миньори да са някъде накрая на блок А, информира БНТ.
Вече 15 дни спасителни екипи денонощно са под земята, в търсене на Николай и Иван, затрупани на 16 юли след свлачище в рудника. При тежкия инцидент загинаха двамата техни колеги - Асен Стойнев и Христо Младенов.
Изкопаването на обходния тунел започна на 24 юли, заради продължаващия теч от кал и глина в основната галерия, което направи много рискови условията за работа и специалистите избраха варианта да се прокара обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителните екипи.
В началото на седмицата от управата на „Ораново” обявиха, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети