Къртицата на Уикилийкс виновен, но невинен по най-тежкото обвинение

DenNews.bg
31.07.2013
размер на текста:

Редник Брадли Манинг, къртицата на Уикилийкс, се размина с доживотна присъда, след като беше оправдан по най-тежкото от всички 22 обвинения срещу него – подпомагане на вражески сили. Военният трибунал призна американския войник за виновен по другите обвинения за изнасяне на поверителна информация, но прие, че деянието му не е с цел да подпомогне врага.
По време на процеса 25-годишният редник призна вината си в разпространението на около 700 000 секретни документа, които предоставил на Уикилийкс. Той е извършил това, когато бил анализатор за американското разузнаване в Ирак от ноември 2009 г. до арестуването му през май 2010-та. Брадли Манинг пледира виновен по 10 обвинения, за които може да получи общо 20 години затвор.
Той е признат за виновен по 7 от осемте обвинения за шпионаж, 5 - за кражба, 2 - за компютърна измама и няколко за военни престъпления, включително 5 за нарушаване на регулациите и едно за публикуване на разунавателни данни по интернет. Той призна, че е предал документите на Уикилийкс, но обясни, че го е дал, за да предизвика дебат за американската външна политика.
Срокът, за който той ще бъде наказан, може да достигне до 136 години. Каква ще бъде точната присъда ще бъде обявено по-късно днес.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети