Масирана акция удари обирджии на туристи в Слънчев бряг

dennews.bg
27.07.2013
размер на текста:

Около 30 души са задържани за грабежи и посегателства над вещи на летуващи в хода на двудневна полицейска операция, информират от Пресцентъра на МВР.
Близо 30 души с криминални прояви, свързани най-вече с грабежи и кражби на лично имущество на почиващи в Слънчев бряг и близките курорти, са задържани за 24 часа при операция на служители от ОДМВР – Бургас, РУП– Несебър и бургаската жандармерия. Поредната масирана полицейска акция е част от мерките за охрана на спокойствието и сигурността на гостите на най-големия курортен комплекс в България.
Сред задържаните са шестима извършители на грабежи. Те действали по няколко схеми: издърпвали дамски чанти от туристки в неосветени места в Слънчев бряг; изтегляли златните синджири от почиващи, които преминават през отдалечени дюни или алеи или грабвали мобилните телефони на летовниците, докато говорят по тях.
За хулигански прояви са задържани петима мъже, както и един чужденец, злоупотребил с алкохол.
Неутрализирана е и група от няколко криминално проявени жители на Ямбол. Те се придвижвали с джип, в който са открити устройства за заглушаване на сигнално-охранителна техника. Работата по детайлното установяване на престъпната им дейност продължава.
При проверката в увеселителните заведения и дискотеките в Слънчев бряг е открито 17-годишно момиче от Димитровград без придружител, осигурена й е полицейска закрила и предстои на родителите й да бъде съставен акт за неупражнен родителски контрол. Съставени са и четири предупредителни полицейски акта на собственици на заведения, сред които и на управителя на дискотеката, допуснала на територията си непълнолетни след 22 часа.
Полицаите проверили и около 30 самонастанили се в околностите на Слънчев бряг. Повечето не са представили документи за самоличност и не обяснили адекватно повода за пребиваването им в курорта, нито как се прехранват. Сред тях има извършители на кражби на лични вещи на туристи /напр. оставени без надзор чанти или дребна техника, като фотоапарати, мобилни телефони, IPads и др./.
В обменно бюро близо до хотел в курорта е установен опит за прокарване в обръщение на неистински банкноти - 23-годишната украинска туристка Ю.М. искала да обмени 200 евро в левове. Оказало се обаче, че европарите са преправени от белоруски рубли в евро. Ю.М. е задържана в РУП-Несебър. В хода на акцията служители са популяризирали кампанията за ограничаване на случаите на обмен на валута срещу излезли от обръщение банкноти. В рамките на кампанията, която цели да запознае с рисковете на уличния чейндж, предстои разпространяването на плакати листовки на няколко езика с информация за регламентираните за обмяна места. От ОДМВР припомнят, че в рамките на няколко седмици бяха регистрирани няколко измамни сделки. Извършителят на три от тях, при които са ощетени руски и украински туристи, бе разкрит и задържан – 44 годишния Г.Г. от Бургас.
В други случаи на територията на Слънчев бряг са засичани мъже, от които са иззети големи количества банкноти, излезли от обръщение. Старите пари са левове - емисии 1991, 1992 и 1993 г; беларуски рубли - емисия 2000 г.; югославски динари –от 1992 и 2006 г.Полицаите от областната дирекция допълват, че туристите обикновено са били мамени с по-изгоден от банковия курс и най-често в големите търговски центрове в Бургас.
Засилени са мерките и спрямо разпространяването на наркотични вещества, като почти всяка вечер на територията на Слънчев бряг и прилежащите курортни зони - Обзор, Свети Влас, Несебър и Равда, са задържани поо коло 4-5 души, основно за притежаване на марихуана и амфетамин. Само за последния месец в РУП– Несебър са образувани над 100 бързи досъдбни производства по този повод и за шофиране след употреба на алкохол.
През изминалото денонощие полицаи от РУП-Созопол откриха 23 канабисови растения до частен имот в с. Крушевец. За реколтата се грижели 28-годишният М.С. от Бургас, който е и собственик на имота и неговите приятели – Б.И./28 г./ от с. Маринка и В.К./31 г./ от Бургас. Експерти изчислили евентуалния добив от стръковете - към 3 кг. суха листна маса, достатъчна за около 6 000 цигари. Пласирани по курортите на Южното Черноморие по цени на черния пазар, приблизителната печалба от тях би била към 10 - 15 000 лв. Тримата са задържани за 24 часа в РУП–Созопол. По случая са образувани две досъдебни производства.
Поредица от тематични проверки предстои до края на летния сезон, които освен Слънчев бряг, ще обхванат и курортните селища по Южното Черноморие, допълват от областната дирекция.
„Подобни операции са ежедневие. Те са част от общата стратегия за гарантиране на безопасността на туристите по Черноморието. Акциите са свързани с върховия момент на сезона и засилващия се във връзка с това криминален натиск в региона" – каза директорът на ОДМВР комисар Милен Димитров.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети