Фидосова напусна Парламента

DenNews.bg
26.07.2013
размер на текста:

Със 182 гласа „за” от 198 гласували народни представители бе прекратен депутатския мандат на Искра Фидосова.
В гласуването се включиха и съпартийците й от ГЕРБ. Всички от ГЕРБ, ДПС и Атака гласуваха „за”, „протвив” гласуваха 6, а 10 се въздържаха.
Кирил Добрев от БСП посочи, че оставката на Искра Фидосова създава повече въпроси, отколкото отговори. "Ясно е, че И.Ф. в тефтерчето на Филип Златанова не е Ирина Флорин. Лингвистите казват, че Цветан Цветанов се съкращава Цв. Цв., а Цецка Цачева Ц.Ц", заяви той и попита Цецка Цачева дали и тя ще си подаде оставка като Фидосова.
"Оставката на Фидосова е признание за начина, по който са били притискани и мачкани неудобни за властта хора", коментира депутатът от левицата Атанас Зафиров. "Повече от година отлежава моя сигнал срещу бившия вече депутат Галя Петрова в Комисията за конфликт на интереси. За Галя Петрова в тефтерчето се говори на няколко пъти и дори пише, че трябва да бъде ударена. Петрова вече не е народен представител и даже е присъствала на някои от сбирките на отцепниците от ГЕРБ.
Междувременно около сградата на Народното събрание протестиращите се редят, за да си вземат кафе пред централния вход, а от северната страна и откъм служебния вход, групички от 20 – 30 души освиркват народните представители и скандират "оставка".
Народното събрание днес прекрати и правомощията на народните представители Лидия Маринова и Георги Борисов. Лидия Маринова трябваше да стане депутат на мястото на Иван Портних, но се отказа и реши да приеме предложението да стане заместник-кмет на Варна. Георги Борисов от Коалиция за България влезе в парламента, за да заеме мястото, освободено от образователния министър Анелия Клисарова, но само месец по-късно го напуска.
Самата Фидосова подаде молба за прекратяване на мандата й в Народното събрание само няколко дни, след като името й се появи в тефтерчето на вече отстранения от съда председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. В тефтерчето до инициалите на И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. в повечето случаи се посочва кой да бъде "ударен". В тефтерчето фигурира и името на Росен Плевнелиев.
Самият Златанов бе отстранен от длъжност със съдебно решение.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети