Гери няма да бъде екстрадирана в САЩ, води защитата си от тук

DenNews.bg
25.07.2013
размер на текста:

Обвинената от САЩ в онлайн търговия с наркотици българска счетоводителка Гергана Червенкова остава в родината и ще води защитата си по разследването, което продължава зад Океана, от България.
Днес Апелативен съд-София прекрати делото за екстрадицията й, след като искането е оттеглено от САЩ. Магистратите отмениха и мярката за неотклонение на Гергана и забраната й да напуска страната. Американските власти обаче запазват правото си да поискат екстрадицията й отново.
Обвиненията срещу Гергана не отпадат, но днешното решение на съда дава спокойствие на нея и близките й, че тя няма да бъде отведена и съдена в чужда държава, далеч от двете й деца, без възможност да работи в тези период и да отговаря адекватно на случващото се по разследването.
На излизане от залата Гергана отново повтори, че основното й искане е делото да се води тук, за да може да организира добре защитата си и да бъде близо до децата си. Тя заяви, че е щастлива от факта, че разследването в САЩ продължава и така ще може напълно да докаже невинността си.
Отново пред сградата и в коридорите на Съдебната палата се събраха близки, приятели и граждани, които подкрепят Гергана и са твърдо против екстрадицията й. Част от тях пак бяха с тениски „Няма да дадем Гергана”, държаха плакати с въпроса „Коя звезда сме ние” над снимките на знамената на САЩ и ЕС, както и „Спаси Гери, ти може да си следващият”.
Гергана Червенокова бе обвинена за онлайн търговия с лекарства в САЩ, за която се предвиждат 68 години затвор. Докато чакаше решението на съда обаче на нея й беше наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Тя престоя в ареста няколко месеца. На 2 юли Софийският апелативен съд пусна от ареста Червенкова под гаранция от 1000 лева.
От американското посолство съобщиха преди два дни, че САЩ оттеглят искането си за екстрадиция на Червенкова отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата, а не заради недостатъци в искането според условията на Договора за екстрадиция между САЩ и България.
Обвинението срещу Гери бе повдигнато след посещение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в САЩ. Той изстреля името й, като организатор на международна търговия с наркотични вещества и пране на пари. Гергана никога не е пътувала и пребивавала в САЩ. Тя работи за сайт на трудов договор. Работата й е била изготвянето на вътрешни отчети. Не се е занимавала с доставки на лекарства, отчитане на пари, нито пък е познавала състава на конкретните продукти.
Преди седмици Цветанов поднесе извиненията си на Гергана.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети