Адвокатите на Дупница искат от Турция препис или оригинален документ за Джамията

dennews.bg
23.07.2013
размер на текста:

Да бъде предоставен официално заверен препис с печат или оригиналния документ с превод от османо-турски на български език на документа от Османската империя, с който Главното мюфтийство си иска собствеността върху Джамията в Дупница. Това поискаха на днешното заседание по делото пред Кюстендилския окръжен съд адвокатите на общината. Те поискаха тази справка от Република Турция, тъй като на базата на този документ мюсюлманското вероизповедание претендира върху собствеността на храма. Освен това, юристите на общината ще оспорят и валидността на съглашението от 1908-а година, когато в Цариград е постигнато съглашателство между двете страни за вакъвските имоти. Според него те могат да се отнемат, ако преди това е предоставена друг равностоен имот.
От своя страна адвокатът на Главното мюфтийство Красимир Руев оспорват решение на Народното събрание от 1924-а година, от което става ясно, че Джамията в града е построена върху манастира "Св.Георги".
Тъй като днес бе даден ход на делото, на следващото заседание на 16-и октомври ще бъде разпитан свидетел на Главното мюфтийство, и ще бъде изслушана съдебно-археологическата експертиза, поискана от община Дупница. Днес тя не бе разгледана, тъй като е била представена от БАН извън определения за това срок.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети