Коли-бомби взеха 65 жертви в Багдад

DenNews.bg
21.07.2013
размер на текста:

65 души са загинали, а 190 са ранените в серия от взривове на коли-бомби, избухнали през миналата нощ в Багдад. Властите в Ирак казват, че този месец е най-жестоката проява на насилие от 2008 г. насам, над 520 души са загинали от началото на юли, пише Блиц. 12 коли-бомби и един статичен взрив избухнаха в град Багдад, друг екплозив се взриви в Мадейн южно от столицата, свидетелстват представители на полицейските и медицинските власти. Бомбите са били активирани, когато множество жители на града са изпълвали кафенетата след традиционната празнична вечеря ифтар, с която мюсюлманите завършват дните на строг пост през свещения месец Рамазан.
Събота беше денят с най-много жертви на насилието в Ирак след 10 юни, когато нападенията отнеха живота на 78 души. В петък атентатор самоубиец се взриви в сунитска джамия в централен Ирак, като уби най-малко 20 души по време на службата. Все още никой не е поел отговорност за атентатите. Нарастващото насилие събужда притеснения за засилване на конфликта между шиити и сунити в страната.
Над 2 700 души са убити в Ирак от началото на 2013 г. по данни на международни организации и медицински свидетелства. От април месец насам по над 450 души всеки месец губят живота си в Ирак. Светските власти и религиозните лидери обаче запазват мълчание по въпроса.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети