Руска ракета експлоадира при излитане на Байконур

dennews.bg
02.07.2013
размер на текста:

Обиден за великата космическа империя Русия факт, взриви обществеността. Причината- експлоадирането на ракетата-носител Proton-M секунди при излитането й на космодрума Байконур в Казахстан. Заради този срамен и обиден според журналистите от РИА Новости факт, премиерът Медведев е поискал спешен доклад за причините за инцидента от своя заместник Рогозин.
Ефектни кадри показаха ракетата, която промени курса си секунди след изстрелването й в 6:38 часа, следпламъци и доведе до изтичане на високо токсично ракетно гориво във въздуха.
Ракетата-носител е носила 600 тона отровни вещества, включително хептил, амил и керосин, каза шефът на Казахстанската космическа агенция Талгат Мусабаев, предаде „Гласът на Русия".
Руската космическа агенция „Роскосмос", позовавайки се на предварителна информация, обяви, че инцидентът не е довел до щети и пострадали.
Ракетата е трябвало да изведе три сателита ГЛОНАСС-М в орбита.
„Ракетата-носител падна на земята и избухна на територията на космодрума", обявиха от космическата агенция, допълвайки, че ракетата е паднал на територията на космодрума Байконур в Казахстан.
Агенция поясни, че инцидентът е станал 10-15 секунди след излитането на ракетата и е довел до изтичане на токсично гориво във въздуха.
Говорител на „Роскосмос" не може да потвърди дали са евакуирани хора, които живеят близо до района.
В последните години Русия има сериозни спънки в космическата си програма, губейки скъпи сателити и космически кораб за доставки до Международната космическа станция.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети