Отменят данъка „Дянков” върху лихвите на спестяванията

DenNews.bg
02.07.2013
размер на текста:

Данъкът върху лихвите на депозитите, идея на финансовия министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков, ще отпадне в началото на 2014 година, съобщиха от пресцентъра на червения депутат Дора Янкова. По думите й това е възможно най-несправедливият данък на „вицепремиера-слънце”, тъй като е върху честно изкарани пари с платени данъци от българските граждани.
В края на 2012-а парламентът прие лихвите по влоговете да бъдат облагани с 10% като част от промените в Закона за ДДС, а налогът влезе в сила от 1 януари тази година след общо недоволство – в пленарна зала, сред банкерите и техните клиенти.
Според публикация във вестник „Сега” в началото на юни БСП и ДПС готвели частична отмяна на данъка върху лихвите по депозити, като от него ще бъдат освободени малките спестявания – до 1000 лева.
Намеренията на подкрепящите кабинета „Орешарски” днес бяха обявени и конкретизирани с дата от Якова, която е член на Парламентарната комисия по бюджет и финанси.
Според съобщението на пресцентъра на Янкова предстои приемането и на три важни законопроекта. Първият е в Закона за заетостта - касае младежката заетост и предвижда преференции за работодатели, които наемат на първо работно място младежи до 29 години.
В обектива е и грижата за възрастните хора. Предстоят промени в Кодекса за социално осигуряване, с които от 2014 г. да се преустанови нарастването на възрастта за пенсиониране и същевременно даване на възможности за по-ранно пенсиониране при недостиг от 2 години стаж и възраст. Мярката е изключително очаквана от жителите на Родопите, които масово заради безработицата не могат да се пенсионират, акцентира Янкова, която бе избрана за депутат в Смолян. Предстои и връщане на „Швейцарското правило” за индексация на пенсиите, а до края на седмицата ще стане ясно и какви ще бъдат коледните добавки за пенсионерите.
Янкова обяви, че се готвят промени на лобистки текстове в 64 закона, приети от ГЕРБ, които обслужват монополите, олигарсите, но ощетяват държавата и гражданите. В областта на горите се премахват посредниците при добива и обработката на дървесина. Също така ще се даде достъп на гражданите до горите, както и възможността отново да добиват сами дърва за огрев, а не чрез фирми. Янкова коментира и съдбата на създадените от бившите управляващи държавни горски предприятия. Според нея е добре да остане само едно държавно предприятие, което да е на територията на Смолянска област, се посочва в прессъобщението.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети