Протести и арести в Москва последваха присъдата на Навални

DenNews.bg
19.07.2013
размер на текста:

Навални бе осъден на 5 г. затвор.

Масови арести са извършени от московската полиция по време на спонтанно избухналите протести след произнасянето на осъдителна присъда на Алексей Навални, основен противник на премиера Владимир Путин. Повече от 200 души са задържани. По данни на властите на митинга е имало около 3000 души, докато според организаторите те са били 10 000.
По- късно поддръжниците на осъдения опозиционер започнали да е събират край Паметника на героите от Плевен, където арестите продължили. Сред задържаните са журналистката Мария Баронова и писателят Сергей Шаргунов.
Днес се очаква областният съд на Киров да реши дали Навални да остане под стража. Изненадващо прокурори поискаха той да остане на свобода докато мине обжалването на присъдата.
Вчера Навални получи 5 години затвор за злоупотреба с държавни средства. Анализатори определиха съдебния процес срещу опозиционера като политически мотивиран.
Алексей Навални е най-влиятелният лидер на опозицията в Русия и отявлен критик на президента Владимир Путин.
Последваха и международните реакциите на присъдата. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Катрин Аштън изрази надежда, че тя ще бъде преразгледана. Белият дом съобщи, че е „дълбоко разочарован" от осъдителната присъда. Германският канцлер Ангела Меркел изрази безпокойството си от решението на съда.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети