92-годишна старица от Дупница търси правата си срещу домашно насилие

dennews.bg
18.07.2013
размер на текста:

92-годишна старица от Дупница стана най-възрастният клиент, потърсил правата си срещу домашно насилие. Тя е пуснала жалба чрез адвокат Йорданка Божкова, която от 2005-а година прилага Закона за защита от домашно насилие по проект, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на правосъдието.
92-годишната Евдокия Шушкова се жали от племенника си Сотир Шушков, който системно упражнявал върху нея финансово и психическо насилие. Жената получава скромна пенсия от 140 лв. и с тези пари и малката си градинка, в която отглежда целенчуци, успява да се издържа и да не бъде в тежест на своите роднини. Нейният племенник, който е без работа и има 5 деца обаче не я оставял на мира и редовно я посещавал, за да й иска пари, да обира градината й и да прибира от мазето приготвената зимнина. На бабата й дошло до гуша да изхранва него и 5-те му деца и решила най-после да потърси правата си в полицията. След като на няколко пъти пускала жалба, оттам я упътили в кантората на адвокат Божкова, за да търси правата си по съдебен път.
Адвокат Божкова обясни, че в последно време жалбите срещу домашно насилие зачестяват, не защото то е ескалирало, а защото все повече хора не се срамуват да си признаят, че са станали жертви на тормоз.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети