Отровна манатарка отложи финала на дело за подкупни горски

dennews.bg
18.07.2013
размер на текста:

Отровна манатарка, приковала за легло ключов свидетел, отложи делото за подкуп срещу двамата горски от Бобошево Асен Манолов и Владимир Кацарски. Техният колега Иван Шаламанов, който днес трябваше да застане пред съда, се оказа, че е приет в интензивния сектор на вътрешно отделение на общинската болница заради отравяне с двойник на гъба-мухоморка. Днес се очакваше да започнат пледоариите на прокурор Ангел Байрактарски и защитата на двамата подсъдими,а съдията по делото Пенка Братанова да произнесе присъдата. Според единият от адвокатите на двамата лесничеи- маститият Марин Марковски изслушването на Шаламанов е много важно за приключване на делото, тъй като той е бил с двамата подсъдими, когато са поискали подкупа от собственика на дървообработваща фирма от Бобошево. Така днес за втори път се отложи финализирането на делото. На предишното заседание на 20-и май то бе отложено заради отсъствието на другия адвокат на горските-Александър Райнов.

Двамата горски бяха задържани при спеакция на служители на сектор Борба с организираната престъпност и служители на ОДМВР-Кюстендил с подкуп от по 200 лв. на 8-и май миналата година. Служителите на Регионалната дирекция по горите-Кюстендил Владимир Кацарски и Асен Манолов бяха арестувани в Бобошево по сигнал на собственици на дърводобивни фирми, които сигнализирали за системен рекет от страна на горските.
От години двамата инспектори превърнали държавната си служба в частен бизнес, като по подобие на Братя Галеви събирали такса „спокойствие”. Обичайните „клиенти” на двамата инспектори са фирмите на територията на бивша Дупнишка околия, занимаващи се с дърводобив. Според източници на dennews.bg, пожелали анонимност, от години двамата инспектори, пряко подчинени на шефа на РДГ-Кюстендил Здравко Тодоров, си набавяли страничен доход от частните фирми. Тези които плащали месечни такси си осигурявали спокойствие, като това им гарантирало дори и леки отклонения от повелите на закона. Онези, които не плащали таксата „спокойствие” били гонени и постоянно глобявани за дребни нарушения. Двамата инспектори дори изисквали техниката, която работи в гората, също да има винетки. Ако стикерите липсвали, фирмите били глобявани, въпреки, че техниката не е използвана по републиканската пътна мрежа.
Най-фрапиращото обаче според нашите източници е, че Кацарски и Манолов закриляли незаконна сеч в големи размери, като не предприемали мерки по сигнали, подадени по надлежния ред.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети