Бинев стана зам.-шеф на комисията по околна среда и енергетика на Евролат

DenNews.bg
18.07.2013
размер на текста:

Слави Бинев беше избран за зам.-председател на мегакомисията по устойчиво развитие, околна среда, енергийна политика, научни изследвания, иновации и технологии на Евролат.
Евро-латиноамериканската парламентарна асамблея е институция, която извършва консултации, преглед и парламентарен контрол на стратегическо партньорство между Европейския съюз и Латинска Америка и Карибския басейн.
„За мен, създаването на тази нова комисия е довод, че взаимоотношенията и сътрудничеството между Латинска Америка и Европейския съюз се задълбочават и навлизат в едно ново измерение. Защо смятам така? Защото с новата комисия, Евролат излиза от своя регионален фокус и се насочва към теми от глобално естество, каквито са всеобщата нужда от устойчиво развитие, борбата с глобалното затопляне. Това са проблеми, които нито една държава, дори нито един регион, не може да разреши индивидуално”, коментира Бинев, който е и зам.-председател на Групата на Свободата и демокрацията в Европарламента.
В рамките на Евро-латинската парламентарна асамблея, която се провежда в столицата на Латвия Вилнюс, се постави фокус и върху темата за екологичната заплаха на мините в световен мащаб. България също влезе в полезрението на евродепутатите, като акцентът бе върху съмнителните концесии и концесионни договори, които сключват или българи, подставени лица на олигархични структури, близки до управляващите или компании от страни извън ЕС, обикновено австралийски и канадски фирми. Стана ясно, че има много жалби в европейските институции срещу престъпното поведение на концесионери от страни извън ЕС в България. Бяха цитирани и две особено притеснителни концесии: концесията за добив на злато на канадската компания „Дънди прешъс металс” в Челопеч и Крумовград и концесията на „Елаците-Мед” АД за добив на златосъдържащи руди от находище "Елаците" в Софийска област. В следствие от последната концесия са унищожени над 800 дка гори, прогонени са дивите обитатели птици и животни и е заплашен живота и здравето на хората.
В областта на енергетиката България отново беше спомената относно проект, който е поръчан и платен от Комисията по енергетика на ЕС. Този проект е за изграждане на подземна и подводна независима високоволтова електроенергиина преносна система на постоянен ел. ток на територията на Варненска област и Териториалните ни Черноморски води. Проектът ще свърже Румъния и Турция, платен от румънски консорциум, одобрен е от ЕС и е в съответствие с европейските законови изисквания във сектора. Кабелът е проектиран така, че да няма електрическо поле около него. Други екологични проблеми също са изключени. По оценка на международна компания проектът ще бъде много важен елемент за стабилността на регионалния енергиен пазар в югоизточна Европа. По този начин ще се намали енергийната зависимост от Русия, която е сериозен проблем в Европа. Сирия също проявява сериозен интерес към проекта, като го определя като „централен стратегически проект”.
В заключение Европейските институции заявиха, че поставените проблеми ще бъдат обстойно разгледани още през септември 2013, информира пресаташето на Бинев.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети