Условна присъда за банковата касиерка от Дупница, присвоила 100 000 лв. от клиенти

DenNews.bg
18.07.2013
размер на текста:

Районен съд-Дупница призна за виновна касиерката на банка ЦКБ за присвояването на близо 103 000 лв. от сметки на клиенти. На Даниела Колачакова беше наложена условна присъда от 2 години и половина с 5-годишен изпитателен срок. Освен това съдът наложи забрана на Колчакова да заема отговорна държавна или обществена длъжност за срок от 3 г., както и от правото да упражнява професия или дейност, свързани с управление или отчитане на парични и/или материални ценности за срок от 3 г.
Прокуратурата ще протестира така наложеното наказание, тъй като от държавното обвинение настояха за 10-годишна ефективна присъда.
В условията на продължавано престъпление за периода 9 септември 2009 г. – 14 септември 2011 г., в качеството си на длъжностно лице Колчакова присвоила 27 180,86 евро, 13 500 британски лири и 18 000 лева от депозитните сметки на 10 клиенти на банката, като подправяла официални документи.
Разследването срещу касиерката започна през пролетта на 2012 г., след като бе установена липса на 9 хил. евро от депозит на клиентка. Впоследствие се оказало, че сумата е много по-голяма, а ощетените клиенти са повече.
Колчакова трябва да заплати и 380 за изготвяне на експертиза по делото.
В хода на наказателното дело съдът не прие съвместното разглеждане и на предявения граждански иск от страна на банка ЦКБ срещу бившата им вече служителка. Най-вероятно банката ще заведе гражданско дело срещу Колчакова.
В хода на разследването бившата касиерка призна обвиненията и върна малка част от присвоената сума-около 15 000 лв.
Присъдата на дупнишкия съд може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Кюстендилски окръжен съд.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети