Мандела посреща 95-ия си рожден ден на болничното легло

DenNews.bg
18.07.2013
размер на текста:

95 г. навършва днес бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела. Бащата на нацията, както е наричан заради борбата срещу апартейда, ще посрещне юбилея си в болница, където бе настанен на 8 юни заради поредно изостряне на белодробна инфекция. Лекарите описваха състоянието му като критично, но стабилно.
Роднини и приятели казват, че Мандела реагира на лечението и се чувства по-добре.
Зиндзи Мандела разказа в интервю за британската телевизия "Скай", че когато посетила баща си, той гледал телевизия със слушалки, лежейки в леглото, усмихвал се на близките си и вдигал ръка за поздрав. Според нея можело Мандела скоро да се прибере у дома.
„Надявам се, че дори да не може да празнува 95-ия си рожден ден, той ще се чувства достатъчно добре за 96-ия”, казва старият му приятел Джордж Бизос-адвокатът, защитавал носителя на Нобелова награда за мир по време на апартейда.
През 2010 г. ООН обяви 18 юли за международен ден в чест на героя от борбата срещу апартейда.
Всеки човек по света е призован да посвети 67 минути от времето си на дело в полза на обществото - припомняне за 67-те години, което Мандела посвещава на борбата за равенство.
Южноафриканска организация на мотоциклетисти например ще почиства улици, доброволци ще пребоядисват училища, а точно в 8 ч. местно време децата в цялата страна изпяха в един глас "Честит рожден ден".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети