Съдебно-археологическа експертиза влиза като доказателство по делото за Джамията в Дупница

DenNews.bg
17.07.2013
размер на текста:

 Юристите на община Дупница изискаха съдебно-археологическа експертиза от БАН за доказване на произхода на Джамията, за която Мюсюлманското вероизповедание води дело за придобиване на собственост. Адвокат Иван Бучов обясни, че по всяка вероятност тя ще бъде готова в петък и той ще се запознае по-конкретно с документа, изискан от него като доказателство по делото.
Поредното заседание е насрочено за 23-и юли и то ще се гледа отново в сградата на Кюстендилския окръжен съд. Според Мюсюлманското вероизповедание документ от времето на Османската империя е доказателство за това, че Джамията трябва да бъде предоставена за ползване от Главното мюфтийство. Според този документ всички джамии са собственост на местните мюсюлмански общности и те могат да се отнемат само, ако е предоставен друг, равностоен имот. Адвокатът на Главното мюфтийство Красимир Руев представи и друг документ, въз основа на който могат вече с пълно право да претендират за собствеността върху Джамията и това е правоприемството от страна на Главното мюфтийство, което е пряк наследник на бившата мюсюлманска общност в Дупница. Това според Руев е достатъчно доказателство за придобиване на наследството върху имота. Отделно, на следващото заседание пред съда ще се изправи и свидетел, който също разполага освен с устни, и с писмени документи, които ще удостоверят допълнително собствеността върху имота.
Община Дупница вече предостави от своя страна документ с решение на Народната събрание от 1924 г., който е съхраняван в Историческия музей в Дупница и показва нагледно, че Джамията в града е построена върху манастира "Св.Георги", като оборва претенциите на Главното мюфтийство за собствеността върху Джамията.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети