Японските самолети минават на биогориво от водорасли

dennews.bg
15.07.2013
размер на текста:

Японските самолети ще се зареждат с биогориво от водорасли. Причината-непрекъснатото нарастване на цената на петрола, заради което разходите за гориво представляват вече 40 % от стойността на въздушните превози. Със задачата да намери алтернативен вариант се е заела японската машиностроителна компания IHI. Основните технологии вече са факт, е производството ще стартира през 2018-а година.
Статистиката сочи, че цената на авиационното гориво от нефт постоянно расте - от 2000 г., по оценките на експерти, то ежегодно се увеличава с около 14%. Сега разходите за гориво са 40% от стойността на въздушните превози. Това засилва интереса към производството на гориво от растения, което ще бъде смесвано с керосин в различни пропорции. Досега за изработването на биогориво са използвани най-вече царевица и захарна тръстика. Но в резултат пазарните цени на тези селскостопански култури са се увеличили съществено.
Японската компания си е поставила и амбициозната задача да разработи технология, с която да стане възможно и производството на гориво за леките автомобили.

 

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети