Протест иска оставката на Камен Ситнилски от ВСС

DenNews.bg
15.07.2013
размер на текста:

Около 100 души излязоха на протест с искане за оставката на члена на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски, предаде Дарик.
Затруднено е движението на превозните средства и трамваите по ул. „Екзарх Йосиф", тъй като хората са се наредили в редица и по този начин са блокирали и самия вход на сградата на ВСС.
Днес предстои Етичната комисия да изслуша Ситнилски и останалите магистрати, участвали в разпространените разговори от СРС-та, в които става дума за избора на членове на ВСС.
Разговорите породиха съмнения за възможни задкулисни игри при избирането на кадровиците.
Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи на 11 юли, че е възложил на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС, свързани с избора на Камен Ситнилски за член на ВСС. "Записите от СРС са действителни, резултат са от експлоатирани съвсем законно СРС-та, и те са експлоатирани по действащо висящо наказателно производство, срещу магистрат", призна Цацаров.
Ще бъдат проверени от инспектората апелативният прокурор на Бургас и окръжният прокурор на Хасково. Ако за тях се установят нарушения ще действам съответно правомощията на закона, категоричен е главният прокурор.
"Записите са резултат от СРС, то е по искане на бившата ГДБОП. До 19 април тези записи са пребивавали в БОП, след 19 април 2013 година са приобщени с постановление на наблюдаващия прокурор към делото", обясни Цацаров.
След приключване на проверката, ще се прецени дали са налице данни за ангажиране на наказателна отговорност.
Комисията ще изслуша апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и членът на ВСС Камен Ситнилски.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети