Днес погребват Варненския митрополит Кирил

dennews.bg
11.07.2013
размер на текста:

Ден на траур е обявен днес в община Варна по повод кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, информира moreto.net.
В 8 часа тялото на митрополита бе положено за поклонение в катедралния храм „Свето Успение Богородично” във Варна. В 9 часа ще бъде отслужена Заупокойна света литургия, а от 11 часа опелото ще отслужат Негово светейшество българският патриарх Неофит и представители на Светия Синод. Митрополит Кирил ще бъде погребан в Алеята на митрополитите на старите варненски гробища.

Във всички православни църкви в страната ще бъде отслужена заупокойна молитва за починалия. По искане на Балканското атонско сдружение, в светогорската столица Карея и в свещените манастири на Света Гора - Атон ще бъдат отслужени панихиди за упокой душата на митрополит Кирил.

Ден на траур обявиха днес и в Плиска, където е израснал владиката. „Смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит е много голяма загуба, защото дядо Кирил беше наш застъпник и помагаше много за развитието на града”, коментира кметът Христо Илиев и припомни, че житейският път на духовника е започнал от Плиска, където и в момента живеят голяма част от роднините му.

В памет на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил ден на траур днес е още в Добрич, Шумен, Велики Преслав и Каспичан.

Митрополит Кирил беше открит мъртъв във водите на Черно море на 9 юли. Причината за смъртта е удавяне, показаха резултатите от аутопсията.

Митрополит Кирил е роден на 8 юни 1954 година. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 година. От 1992 година е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 година е Представител на Върховния църковен съвет. След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 година, с тайно гласуване 7 от 12 митрополити го избраха за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети