Свалената от ГЕРБ д-р Тодорова се върна на бял кон в НЗОК

DenNews.bg
10.07.2013
размер на текста:

Свалената от поста директор на Националната здравноосигурителна каса в началото на управленческия мандат на ГЕРБ преди 4 г., д-р Румяна Тодорова се върна на бял кон на шефския пост.
Кандидатурата й, предложена от БСП, бе подкрепена с пълно мнозинство-101 „за” от 101 присъстващи в пленарната зала днес депутати.
Управленческият манда на д-р Тодорова е до 12 февруари 2015 г.
Другата кандидатура, която бе гласувана в Народното събрание бе на предложения от ДПС д-р Динчо Генев. Той получи съответно - 30 гласа "за", 2 - "против" и 69 се въздържаха.
Избирането на Тодорова, беше сигурно, тъй като процедурата изискваше тя да получи повече от половината от гласовете и подкрепата на левицата й бе достатъчна. Генев, който е директор на болницата в Харманли, бе номинация на ДПС, но след като не събра достатъчна подкрепа, партията даде гласовете си за Тодорова.
По време на представянето си в пленарната зала Тодорова коментира, че доста се е чудила дали да се кандидатира за поста. Тя посочи, че моментът е изключително труден за НЗОК.
“Задачата минимум за момента е да се завърши 2013 година, за да се положат основите за по-нататъшното развитие и съществуване на тази институция“, каза Тодорова. Тя обяви, че ще направи финансов анализ за състоянието на Касата в момента, без който всякакви по-нататъшни стъпки биха били рискови. Едва след това ще се пристъпи и към договарянето за следващата година с Лекарския съюз.
НЗОК не трябва да бъде монопол, а когато се появят нови участници на пазара, моделът трябва да се надгражда, смята новият й управител.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети