Митрополит Калиник замества удавилия се Кирил Варненски

DenNews.bg
10.07.2013
размер на текста:

Светият синод посочи за временен наместник на Варненска и Великопреславска епархия Врачанския митрополит Калиник.
Извънредното заседание на Светия синод се наложи заради неочакваната кончина на митрополит Кирил Варненски, който се удави в Черно море рано сутринта вчера.
Днес в катедралния храм „Св. Успение Богородично” бе отслужена литургия в памет на висшия духовник, който за кратко изпълняваше длъжността на патриарх и софийски митрополит след смъртта на патриарх Максим. На литургията бе изнесена снимка на Кирил Варненски и книга за съболезнования. В храма присъстваха неговата майка, брат и близки.
На всеки час камбаните на храма бият траурно. Сложено е и черно знаме в знак на траур.
Вчера Епархийският съвет реши поклонението пред тялото на Негово високо преосвещенство да е утре от 8 часа в катедралния храм "Свето Успение Богородично" в морската столица. Час по-късно ще бъде отслужена и Света литургия. Очаква се да присъстват архиереите от Светия Синод и Негово светейшество патриарх Неофит. От 11:00 часа, също в катедралния храм, ще бъде отслужено опелото и след това тялото на митрополит Кирил ще бъде положено в старите варненски гробища в митрополитската алея.
Митрополит Кирил се удави в морето край местността Траката във Варна вчера. Тялото му бе забелязано във водата, в близост до буната на рибарското селище в местността "Траката" от жена, която ходила да плува всяка сутрин на същото място. Кирил бил с шнорхел и с маска. Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне. Данните от аутопсията показват, че няма следи от насилствена смърт. Въпреки това разследването на трагичния инцидент продължава.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети