Джерман влезе в сдружение срещу изграждането на регионални депа в 6 общини

dennews.bg
01.07.2013
размер на текста:

6 инициативни комитета срещу изграждането на регионални депа за преработка на битови отпадъци се обединиха в сдружение на среща в разложкото село Баня. Сред тях са и представителите от Джерман, които са против изграждането на съоръжението в землището на селото. Останалите са от село Баня, с. Стожер, Самоков, Ямбол и Суходол.Това обяви на пресконференция днес председателят на инициативния комитет в Джерман Борислав Тасков, който обясни, че и в останалите 6 населени места, в които вече е започната и работа по изграждане на депата, имат същите проблеми. А те са, че не са направени подробни и адекватни изследвания за това какъв ще бъде ефектът. Като един от най-драстичните примери за липса да адекватно проучване Тасков посочи разложкото село Баня, където при наличието на 70 минерали извора ще се прави депо на разстояние 500 метра.
На срещата всички участници в сдружението са стигнали до един извод и той е, че в момента голяма и силна мафия работи по изграждането на регионални депа в страната с единствената цел да бъдат прибрани тлъсти комисионни от милиони.
Оказва се, че от 10 дни министърът на регионалното развитие е стопирал изграждането на депа там, където вече е започнала работа по тяхното изграждане. Затова отсега нататък инициативните комитети от 6-те населени места, засегнати от изграждането на регионални депа, щели да обединят още повече усилията си и да започнат вълна от протести. Те ще се провеждат или едновременно по места, или всички инициативни комитети ще се събират на протести заедно. След срещата те са стигнали до извода, че имат общи проблеми, свързани с прокарването на проекти за депа по места, които са следните:

1. Неподходящо избран терен за изграждане на депо за отпадъци.
2. Нежеланието на политически отговорните да проверят предложените равностойни алтернативи, където са предложени и да стопират проектите, по които има доказани нарушения и несъответствия.
3. Липса на ОВОС и доклад на ОВОС .
4. ОВОС и доклад на ОВОС в пълно несъответствие със Закона за опазване на околната среда –ЗООС и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда – Наредба за ОВОС.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети